Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 000 гласа

...
Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 000 гласа
Коментари Харесай

Станишев призова за конгрес, осмисляне на грешките и нов курс на БСП

Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 000 гласа за седем години, сподели някогашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев пред БНР. Той предизвести, че е рано за облекчение измежду левите гласоподаватели. И при минимален късмет още веднъж ще се разиграе спектакъл за връщането ѝ отпред на партията, добави той.

„ Оставката на Корнелия Нинова беше неизбежна стъпка, тъй като резултатът на Българска социалистическа партия е сразяващ. Не ми харесва да се оказвам прав, само че още при започване на годината предизвестих, че единственият метод лявото да бъде мощно показано, е да има доста необятно обединяване на лявоцентристките сили, с ясна проевропейска платформа и съответни решения на същинските проблеми на хората. Това не беше направено. Днес огромна част от хората в Българска социалистическа партия въздъхват с облекчение. Но е прекомерно рано. Нека не забравяме, че един път към този момент Корнелия Нинова си подаде оставката. Видяхме сюжета, в който я молят да не изоставя партията. И тя не я изостави – стигна до позорните под 150 000 гласа. При подобаващи условия, Нинова би пробвала да се кандидатира още веднъж ". Това разяснява Сергей Станишев в предаването „ Нещо повече “ на БНР.

Виждам пътя на Българска социалистическа партия като достоверна, социалистическа и европейска партия

„ Доста пъти съм предупреждавал, че посоката, в която върви Българска социалистическа партия, я обрича да изостави доста леви гласоподаватели и да се хвърли, както беше направено в продължение на години, в съревнование с консервативни и националистически обединения, на техен терен. Това неизбежно я обрича на загуба. Днес, когато Корнелия Нинова разгласи своята оставка, тя не призна, че политиката е неправилна. Въпросът не опира до това дали хората я харесват образно, дали им е симпатична, а до политики. Иначе нямаше да загубим 800 хиляди гласа от 2017 година до момента.

Виждам пътя на Българска социалистическа партия като достоверна, социалистическа и европейска партия. Дълбоко имам вяра, че мястото на България е в Европейския съюз, а на Българска социалистическа партия – в нейното политическо семейство. Вместо това, в последните месеци партията беше предизвестена, че може да бъде изключена от ПЕС поради националистическите си трендове – факт, който не оповестих, с цел да не попреча на акцията. Сега е необходим конгрес, последователен разбор на грешките и нов курс в политиката на Българска социалистическа партия.

„ Нищо не е изключено – и в живота, и в политиката. Личностите са функционалност на новата посока в партията. “, отговори Станишев на въпрос дали ще се кандидатира за водачеството в Българска социалистическа партия наесен. И уточни, че е значимо партията да покаже витални сили и да стане още веднъж тим от съидейници. „ Нещата са опрели до там, че в случай че другите политически сили не бяха изгубили толкоз, столетницата нямаше да може да прескочи бариерата. Важно е Българска социалистическа партия да се успокои и да организира естествена полемика. Да се върне към демократичността си. Когато бях водач имаше място и вероятност за всеки. Сега са нужни групови старания за възобновяване на Българска социалистическа партия. “

Опасението от появяването на партия към Радев ще е претекст за съставянето на кабинет

Стигнахме до такава степен, че въпросът след изборите да е ще има ли кабинет, а не каква политика ще води. Безотговорно е след шести поред избори да няма ръководство, тъй като отиването още веднъж до урните ще бъде пагубно за политическата система.

При тази делегитимация на процеса рационалното би било партиите, които биха формирали болшинство, да търсят един по-експертен, програмен кабинет. Иначе близо половината парламент ще бъде негова съпротива. Опасението от появяването на партия към Радев ще е мощен претекст за съставянето на държавно управление.

Търся дясната вълна в Екологичен потенциал и не я намирам! Крайнодесните имат 131 евродепутата, единствено социалистите имат 135

„ Постоянно слушам през последните дни за „ гигантската дясно-консервативна вълна “ в Европа. Търся я, само че не я намирам. Да, в някои страни като Франция евроскептичните и националистическите обединения реализираха триумф, само че вижте какви са резултатите. ЕНП, най-голямата партия, резервира своите позиции със 186 депутати в Екологичен потенциал. Социалистите губят 4-ма и имат 135 евродепутати. Либералите имат 79. Това са трите парламентарни групи, които бяха в основата на болшинството в предходния Европейски парламент. Сега, събрани дружно, те получават 400 места от 720. Абсолютно болшинство. Да, то не е хомогенно по всички въпроси и е значимо да има съгласие по единната европейска посока. Важно е тя да бъде за смяна на Европа по линия на икономическата конкурентоспособност, обезпечаването на обществена отбрана и запазването на главните полезности. “

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР